Please enter a search term:

  • Rakennusteollisuus

    Digitaaliset työkalut muuttavat liiketoimintaasi kestävästi ja ovat pian korvaamattomia. Ota meihin yhteyttä aina sähköisen kaupankäynnin alustoista, joissa on erityisominaisuuksia B2B- ja B2C-yrityksille, kytkettyihin laitteisiin (IoT) ja tekoälyyn sekä virtuaaliseen ja lisättyyn todellisuuteen.

    Tutustu nyt!

Rakennusteollisuus

Saksassa rakennusteollisuus on tuotannon ja työllisyyden kannalta keskeinen ala, ja se on edellä Saksan klassisia teollisuudenaloja, kuten konepajateollisuutta sekä kemikaaleja ja lääkkeitä.

Myös Sveitsissä rakennusteollisuus on perinteisesti vahva. vuonna 2022 sen osuus bruttokansantuotteesta on 10-15 prosenttia. Yhteistä molemmille maille on kuitenkin haluttomuus investoida digitalisaatioon. Etenkin pienet yritykset ovat yleensä skeptisiä. Sveitsissä 40 prosenttia pk-yrityksistä ilmoitti, että ne investoivat digitalisaatioon vähemmän tai enintään saman verran rahaa seuraavien 1-4 vuoden aikana. Saksassa luvut ovat vain hieman paremmat.

Saksan rakennusteollisuuden pääliitto näkee kuitenkin "asennemuutoksen": yritysten asenne on muuttumassa, koska lähitulevaisuuden rakennukset ja infrastruktuurit ovat yhä monimutkaisempia ja edellyttävät yhä suuremman teknisen osaamisen lisäksi paljon tiiviimpää vuorovaikutusta kaikilta toimijoilta sekä teknisiä edellytyksiä nykyaikaisille visualisoinneille, tietojenkäsittelylle ja laskelmille.

Kaiken kaikkiaan digitalisaatio tarjoaa rakennusalalla monia mahdollisuuksia optimoida prosesseja, vähentää kustannuksia ja lisätä tehokkuutta. Tässä yhteydessä on tärkeää, että yritykset paneutuvat intensiivisesti mahdollisuuksiin ja haasteisiin ja investoivat erityisesti vastaaviin teknologioihin ja ratkaisuihin.


Rakennusteollisuuden digitalisointiin liittyvät ratkaisut

Rakennusteollisuus on tunnetusti yksi suurimmista ja tärkeimmistä talouden aloista, mutta se käyttää usein edelleen perinteisiä menetelmiä ja prosesseja. Digitaalinen transformaatio voi kuitenkin tarjota merkittäviä etuja erityisesti tehokkuuden, kustannusten alentamisen ja projektien toteutuksen parantamisen kannalta.

Seuraavassa esitellään ratkaisuja, toteutusvaihtoehtoja ja sovellusesimerkkejä digitalisaatiosta rakennusalalla:


Digitalisaation sovellusalueet rakennusteollisuudessa


IoT-antureita ja muita tekniikoita voidaan käyttää rakennusten seurantaan ja tietojen keräämiseen niiden kunnosta ja käytöstä. Tämä auttaa tunnistamaan ja korjaamaan mahdolliset ongelmat varhaisessa vaiheessa ja optimoimaan rakennuksen käytön tehokkuutta. Myös rakennusten ylläpitoa ja kunnossapitoa voidaan parantaa digitaalisten ratkaisujen avulla.

Käytännön esimerkkejä

Lämmitystekniikan valmistaja Viessmann:

Viessmann Vitoconnect -alustaan, jonka avulla asiakkaat voivat ohjata ja valvoa lämmitysjärjestelmiään sovelluksen avulla. Asiakaspalvelu pääsee alustan kautta myös etäkäyttöön lämmityslaitteisiin huoltotöiden suorittamiseksi tai ongelmien korjaamiseksi. Tämä säästää sekä asiakkaiden että yritysten aikaa ja kustannuksia.

Rakennusliike Max Bögl:

Max Bögl luottaa digitaalisiin ratkaisuihin kiinteistöjen hallinnassa ja valvoo rakennuksiaan ja tilojaan IoT-antureiden ja muiden teknologioiden avulla.


Rakennushankkeet ovat usein hyvin monimutkaisia, ja niihin osallistuu monia eri aloja ja yrityksiä. Tehokas työskentely edellyttää hyvää yhteistyötä ja viestintää. Tässä digitaaliset alustat ja ratkaisut, kuten yhteistyötä ja viestintää helpottavat yhteistyövälineet, voivat olla tärkeässä asemassa.

Käytännön esimerkki digitaalisten ratkaisujen käytöstä yhteistyön parantamiseksi rakennusalalla

RIB Software:

Yritys tarjoaa pilvipohjaista alustaa nimeltä "MTWO", joka kokoaa kaikki rakennushankkeen kannalta olennaiset tiedot ja tiedot yhteen keskusjärjestelmään. MTWO:n avulla kaikki hankkeen osallistujat voivat käyttää kaikkia tärkeitä tietoja milloin tahansa, parantaa yhteistyötä ja lisätä tehokkuutta.


Digitaalisia antureita ja esineiden internet-teknologiaa (IoT) käytetään usein tärkeiden tietojen keräämiseen ja arviointiin reaaliajassa. Näin rakennushankkeita voidaan hallita tehokkaammin ja mahdolliset ongelmat ja riskit voidaan tunnistaa ja korjata varhaisessa vaiheessa.

Käytännön esimerkki

Trimble-yritys tarjoaa erilaisia ratkaisuja ja teknologioita, joiden avulla rakennushankkeita voidaan hallita tehokkaammin ja kustannustehokkaammin. Tärkeässä asemassa ovat myös anturit ja verkottuneet laitteet, jotka mahdollistavat tietojen keräämisen ja arvioinnin reaaliajassa.


Rakennusprosessien digitalisointi tarjoaa jo itsessään monia optimointimahdollisuuksia. Esimerkiksi digitaalisia suunnittelutyökaluja ja -ohjelmistoja voidaan käyttää rakennussuunnitelmien laatimiseen nopeasti ja tehokkaasti. Myös 3D-tulostuksen ja robotiikan alalla on jo ensimmäisiä sovelluksia rakennusalalla, jotka mahdollistavat komponenttien valmistamisen nopeasti ja kustannustehokkaasti.


Edellä mainittujen sovellusalueiden lisäksi rakennusteollisuudessa on monia muitakin digitalisointimahdollisuuksia. Digitaalisia ratkaisuja voidaan käyttää esimerkiksi myös materiaalien hankinnassa, hallinnassa ja käsittelyssä. Myös virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoiden käyttö rakennushankkeiden visualisoinnissa ja rakennusprosessien simuloinnissa on yhä tärkeämpää.


Päätelmä

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että rakennusteollisuuden digitalisaatio on jo edistynyt huomattavasti ja tarjoaa edelleen monenlaisia mahdollisuuksia. Käyttämällä digitaalisia ratkaisuja ja teknologioita yritykset voivat optimoida prosessejaan, vähentää kustannuksia ja lisätä kilpailukykyään. Tässä yhteydessä on tärkeää, että yritykset paneutuvat intensiivisesti mahdollisuuksiin ja haasteisiin ja investoivat kohdennetusti vastaaviin teknologioihin ja ratkaisuihin. Vain näin ne voivat hyötyä digitalisaation eduista ja säilyttää kilpailukykynsä.